2018 Domaine de Chevalier rouge Pessac-Leognan Grand Cru Classe

2018 Domaine de Chevalier rouge Pessac-Leognan Grand Cru Classe, Bordeaux - Frankreich

In der Nase fast (positiv) buttrig, so kraftvoll und reif drückt der rote Chevalier in diesem Jahrgang seine Schwarzfruchtigkeit aus dem Glas. Am Gaumen wohlfein und geschliffen, dabei aber ausreichend Kante um nicht langweilig zu werden - perfekt in der Balance zwischen Charme und charmanter Forderung. Das Tannin ist mehr als perfekt poliert. Tolle Länge, schicke Würze im Finale, steht ewig und es scheint in der Verkostung eine Schande, zum nächsten Wein schreiten zu müssen. Mit der beste Pessac dieses Jahres. (JI - 04/19 - 18/20) ~~~ Samtig-saftig breitet sich die rote Kirsche in der Nase und auf der Zunge aus, die röstigen Aromen halten sich dezent im Hintergrund. Der Gesamteindruck ist der von charmanter Eleganz, die sich langsam und höflich im Mundraum ausbreitet. Alles in allem ein Wein mit Understatement, das er aber auch gekonnt und präzise transportiert. Im Abgang wirkt der 18er DdC dann ausladender, bekommt fast schon Breite. Die Säure ist vorhanden, aber - für einen Wein dieser
Punkte & Bewertungen
  • James Suckling: 99-100/100
  • Decanter: 96/100
  • Wine Enthusiast: 95-97/100
  • Wine Spectator: 94-97/100
  • Robert Parker: 94-96+/100
  • Jean-Marc Quarin: 17,5/20
Preis in € / Flasche: 94,90
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Grundpreis: 126,53 €/Liter
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Das Wichtigste im Überblick

Jahrgang2018
Füllmenge0.750 Liter
Artikel-Nr.033041028-1800
EAN3760290640634
SorteRotwein
Erzeuger / Destille
Domaine de Chevalier
102 chemin de Mignoy
FR 33850 Léognan
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Rebsorte(n) Cabernet Sauvignon (65 %)
Merlot (30 %)
Petit Verdot (5 %)
Alkoholgehalt % Vol.14,50
QualitätsstufeGrand Cru Classé
Original-Verpackung6 Flaschen pro Holzkiste

Details für Wissbegierige

Wein & Trinken
DekantierenNein
empfohlene Trinktemperatur °C16-18
VerschlußartNaturkork
passt zu Fleisch (dunkel, gebraten)
Fleisch (dunkel, geschmort)
Fleisch (dunkel, gegrillt)
Braten (dunkel)
Wild
Fakten & Analyse
Vinifikation35% neues Holz
Ausbau Barrique
   Alter Barriques / Jahre: 0-1
   Dauer des Barriqueausbaus / Monate: 18
   Anteil neues Holz 35 %
Weinberg & Terroir
Ertrag hl/ha34
Art der Lese maschinell
Anbau konventionell
durchschnittliches Rebalter in Jahren40
ReberziehungSpalier/Guyot
Stockanzahl10000
Allergene
enthält Sulfite / contains sulphitesJa

Bewertungen & Punkte

Verkostungsnotiz Decanter.com:

Decanter *These guys clearly know what they are doing, and they keep doing it. This wine is consistent even in difficult years but in years like this, where they have the room to manoeuvre, it really shines. This is great stuff, with lovely freshness to the deep fruit flavours. There is persistency and plenty of slate and freshly cut herbs to stack up against the juicy, concentrated fruit. It´s a powerful, well handled and confident wine but doesn´t push too hard. One-third new oak.* (96/100)

Verkostungsnotiz Falstaff:

Falstaff Falstaff Magazin Juni 2019  94 pts: *Dunkles Rubingranat, violette Reflexe, dezente Randaufhellung. Süße Edelholzwürze, reife Kirschenfrucht, zart nach Vanille und Nougat, einladendes Bukett. Stoffig, elegant, saftige Pflaumenfrucht, festes Tannin, das gut eingebaut ist, schokoladig und anhaftend, mineralisch, sehr gute Länge, aus einem Guss, sehr gelungen.*

Verkostungsnotiz Robert Parker:

Parker *Deep garnet-purple colored, the 2018 Domaine de Chevalier starts a little closed before bounding out of the glass with bold expressions of fresh blackcurrants, kirsch, black raspberries and fragrant earth plus nuances of lilacs, Sichuan pepper and menthol. Medium to full-bodied, the palate maintains elegance and sophistication, with a lovely ripe, finely grained frame and plenty of freshness to back up the floral and black fruit layers, finishing long and perfumed.* (94-96+/100)

Verkostungsnotiz Wine Spectator:

Winespect *This is flashy, with mesquite, licorice, black tea and fruitcake aromatics leading the way to a frankly ripe core of steeped raspberry and plum flavors. Seems pretty liberal with the toast, but this has what it needs to come together in the end.J.M.* (94-97/100)

Verkostungsnotiz J. Robinson:

J.Robinson *Black core, cherry rim. Subtle and scented on the nose, even though it looks like a big wine. When I tasted this two days later, it was more open and rich on first impression. Plenty of oak on the nose, as you might expect at this stage. Crushed stones entwined with black, black fruit. Relative to the vintage, this has real tenderness on the palate, the finest of dry tannins and a finish that leaves your mouth clean, as 75% chocolate does. Very impressive. (JH)* (17,5 +/20)

Verkostungsnotiz Quarin:

Quarin Couleur rouge, très sombre et intense. Nez très aromatique, fin, fruité, pur et noble. Minutieux à l'attaque, suave au développement, très aromatique en milieu de bouche, le vin fond sur une texture dense et un corps juteux. Finale longue, savoureuse, sur un grain fin. C'est très bon. (17,5/20)

Verkostungsnotiz James Suckling:

Suckling *This is one of the most structured and deep Rauzans I have tasted with a full body, layers of fruit and a firm and polished tannin backbone. Compact and composed. Such depth and power. 60 per cent cabernet sauvignon and 40 per cent merlot.* (99-100/100)

Verkostungsnotiz Antonio Galloni (vinousmedia.com):

Galloni *The 2018 Domaine de Chevalier is magnificent. Bright, lifted and wonderfully nuanced, the 2018 has so much to offer. Olivier Bernard turned out a dazzling Domaine de Chevalier in 2018 that speaks to precision and nuance above all else. Rose petal, mint, savory herbs and crushed rocks add striking aromatic top notes to this stunning, breathtakingly beautiful wine. The tannins need time to soften, but I doubt readers will be in a rush. The 2018 is simply majestic - that's all there is to it. The blend is 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot and 2% Petit Verdot. Tasted three times.* (94-97/100)Vinous.com - 94pts - NM: *Here is another wine that needed aeration to really show its mettle, albeit not as much as others. The 2018 Domaine de Chevalier initially comes across a little ordinary. You ask yourself: Whats the fuss all about? But after 6090 minutes it reveals an absolutely divine nose of raspberry, crushed rose petals, wild mint and Provençal herbs, beautifully defined and gaining intensity with each passing moment. The palate is very well balanced, the predominantly red fruit framed by fine tannins that provide the backbone to this Domaine de Chevalier, yet the overriding impression is one of elegance and finesse. An utterly sublime Pessac-Léognan that is going to give a lot of pleasure over the coming years.* - 03/2021

Verkostungsnotiz WineEnthusiast:

WineEnthus *The wines tannins are impressive and solidly structured, with a firm concentration of ripe black fruits to round it out. The black plum flavor and bright acidity offer a juicy feel, allied with a mineral note on the finish.* (95-97/100)

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