2015 Chateau Clerc Milon - 5eme Cru Pauillac

2015 Chateau Clerc Milon - 5eme Cru Pauillac, Bordeaux - Frankreich

04/16: *Würzige, warmtönige Nase, etwas teerige Anklänge. Auf der Zunge eine süße Blaubeere, kompakt, etwas herb, aber gut in die Säure eingepasst. Schöner Fluss, schiebt hinten deutlich nach. Tannine seidig und elegant.* JI - (16/20)
Punkte & Bewertungen
  • Vinum: 17,5/20
  • James Suckling: 94-95/100
  • Wine Advocate: 93+/100
  • WeinWisser: 17/20
Preis in € / Flasche: 77,90
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Grundpreis: 103,87 €/Liter
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Das Wichtigste im Überblick

Jahrgang2015
Füllmenge0.750 Liter
Artikel-Nr.033041035-1500
SorteRotwein
Erzeuger / Destille
Château Clerc-Milon
F 33250 Pauillac
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Rebsorte(n) Cabernet Sauvignon (51 %)
Merlot (34 %)
Cabernet Franc (13 %)
Petit Verdot (1 %)
Carmenère (1 %)
Alkoholgehalt % Vol.13,50
Qualitätsstufe5ème Cru Classé
Original-Verpackung6 Flaschen pro Holzkiste

Details für Wissbegierige

Wein & Trinken
optimal trinkbar zwischen2024-2042
DekantierenNein
empfohlene Trinktemperatur °C16-18
VerschlußartNaturkork
passt zu Fleisch (dunkel, gebraten)
Fleisch (dunkel, gegrillt)
Wild (dunkel, gebraten)
Wild (dunkel, gegrillt)
Solitär
Fakten & Analyse
Vinifikation33% neues Holz
Ausbau Barrique
   Alter Barriques / Jahre: 0-2
   Dauer des Barriqueausbaus / Monate: ?
Weinberg & Terroir
Art der Lese maschinell
Anbau konventionell
Allergene
enthält Sulfite / contains sulphitesJa

Bewertungen & Punkte

Verkostungsnotiz Bettane et Desseauve:

Bettane 04/16: *Généreux, mais moins fin qu’Armailhac. Ampleur, harmonie et tannin ferme, mais parfaitement intégré, un pauillac puissant bien marqué par ses graves argileuses et ses merlots mûrs à point. Désormais, une sélection de plus jeunes vignes portera le nom de « Pastourelle de Clerc Milon ».* (94/100)

Verkostungsnotiz Decanter.com:

Decanter 04/16: *Fuller than its stablemate d’Armailhac, showing more black fruits and a broader palate, but the same silky richness is there – a hallmark of big brother Mouton. Has great depth for the future.* (93/100)

Verkostungsnotiz Falstaff:

Falstaff Falstaff Magazin - 92-94pts - PM: *Dunkles Rubingranat, violette Reflexe, zarte Randaufhellung, feiner Nougattouch, unterlegt mit Herzkirschen und Gewürzanklängen, attraktives Bukett. Gute Komplexität, feine rotbeerige Nuancen, elegante Tannine, frisch und anhaltend, ein feiner Speisenbegleiter, zugänglicher Stil.* -05/2016

Verkostungsnotiz Robert Parker:

Parker Robert Parker's Wine Advocate - 93+pts - LPB: *A blend of 51% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot, 13% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot and 1% Carmenere, the medium garnet-purple colored 2015 Clerc Milon opens with expressive crushed blackberries, red and black plums and cigar boxes notions with suggestions of dried herbs, earth and violets plus a waft of dark chocolate. Medium-bodied, fine, fresh and elegant, it has a lovely core of very pure red and black fruits, supported by finely textured tannins and finishing on a lingering perfumed note. This is a very pretty, superbly poised Pauillac!* -02/2018

Verkostungsnotiz Vinum:

Vinum Vinum Extra Bordeaux 2016: *Ungemein knackig, saftig und frisch, mit Rasse und Länge, Tannin mit Schliff und Glanz, sehr langes Finale auf roten Beeren. (17,5/20)*

Verkostungsnotiz WeinWisser:

Weinwisser Weinwisser - 17/20pts - RG: *51 % Cabernet Sauvignon, 34 % Merlot, 13 % Cabernet Franc, 1 % Petit Verdot, 1 % Carménère. Also ist das einer der ganz wenigen Fünf-Rebsorten-Blends im Bordelais. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Das Nasenbild zeigt einen mittleren Druck, recht viel blaubeerige Frucht, aber auch florale Züge aufweisend. Das Ganze ist mit einer schönen Cabernetwürze versehen. Im Gaumen feinfleischig, stützende Adstringenz, dezent kernige Noten im Extrakt zeigend, angenehmes Finale. Kann noch zulegen. Diesmal hat mir der d'Armailhac aus dem gleichen Haus – jetzt zumindest - besser gefallen.*

Verkostungsnotiz Wine Spectator:

Winespect 04/16: *Offers a rounded, juicy feel, with cherry and black currant fruit moving along, backed by sweet tobacco notes and a flicker of anise. Pure and fresh.—J.M.* (89-92/100)

Verkostungsnotiz J. Robinson:

J.Robinson JancisRobinson.com - 17.5/20pts - JR: *51% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot, 13% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot, 1% Carmenère. Picked 17 Sep - 6 Oct. Rather broader and riper than Armailhac, presumably thanks to the lower Cabernet quotient. But still very fresh, almost inky. Dry finish. 'New fashioned.' Super-appetising. Very long.* - 04/2016

Verkostungsnotiz Quarin:

Quarin 04/16: *Ma meilleure note donnée à ce cru en primeur. Je ne crois pas avoir vu un Clerc Milon avec une texture aussi précise et minutieuse ces dernières années. Il se peut que la partie calcaire de ce sol très morcelé ait parfaitement bénéficié à ce cru en 2015. Superbe bouche grasse, juteuse, longue, savoureuse. Assemblage : 51 % cabernet sauvignon, 34 % merlot, 13 % cabernet franc, 1 % petit verdot. Degré d'alcool 13.4°. pH 3.70. Sélection 70 % de la récolte.* (92/100)

Verkostungsnotiz James Suckling:

Suckling JamesSuckling.com - (94-95)pts - JS: *This is super fine textured with ultra-polished tannins. Full body, blackberry, blueberry and dark chocolate. Long and refined.* - 04/2016

Verkostungsnotiz Antonio Galloni (vinousmedia.com):

Galloni Vinous.com - 92pts - AG: *Inky blue/purplish fruit, lavender, spice and licorice, along with the natural generosity of the vintage, give the 2015 Clerc-Milon is plush, sumptuous personality. Although not especially complex or nuanced, the 2015 offers plenty of raciness in an accessible, fleshy style that can be enjoyed with minimal fuss. From barrel, the 2015 gave the impression of being quite structured, but the bottled wine is far more forthcoming at this early stage. The blend is 51% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot, 13% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot and 1% Carmenère.* - 02/2018

Verkostungsnotiz WineEnthusiast:

WineEnthus 04/16: *93–95. Barrel Sample. This is a velvety wine with its beautiful tannins and generous fruit. Its acidity shows through in its bright character that is both approachable and structured.* (93-95/100)

Verkostungsnotiz Neal Martin:

NealMartin Robert Parker's Wine Advocate - (91-93)pts - NM: *The 2015 Clerc Milon is a blend of 51% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot, 13% Cabernet Franc, and 1% each of Petit Verdot and Carmenère, raised in 55% new oak. It has a highly perfumed bouquet with scents of small black cherries, graphite, touches of incense and wilted violets. This is a very extravagant bouquet for Clerc-Milon that wants to make an early impression. The palate is medium-bodied with fine-grain tannin, more expressive and delineated than the 2015 d'Armailhac, the finish beautifully focused with that graphite seam coming through on the sustained finish. This is potentially an outstanding Clerc-Milon, though it will need a decade in bottle to show its true potential.* - 04/2016

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