2021 Chateau Pavie - St. Emilion Premier Grand Cru Classe A

2021 Chateau Pavie - St. Emilion Premier Grand Cru Classe A

Bordeaux - Frankreich -Subskription-

Antonio Galloni: *The 2021 Pavie is a potent, brooding wine that is going to need time to be at its best. Floral and spice notes confer freshness on the bouquet. In this tasting, the 2021 feels a bit tight. I doubt that will be an issue in another few years' time. Structurally, the 2021 is a touch lighter than most recent vintages, but the identity is there. The move towards more Cabernet in the blend since 2019 has markedly changed the character of Pavie. The 2021 is on the linear side today. I can't wait to see how it ages.*
(Vinous.com - 12/2023)

Punkte & Bewertungen

Falstaff: 93/100 Jeff Leve: 96/100 Jane Anson: 94/100 James Suckling: 96/100 Decanter: 94/100 WeinWisser: 18,5/20


320,70 (Preis / Flasche inkl. MwSt) inkl. MwSt zzgl. Versand
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Grundpreis: 427,60 / Liter Lieferzeit: Juni 2024

Rotwein
Gesamtalkohol: 14,50% Vol.

Das Wichtigste im Überblick

Zahlen & Fakten

Weingut Chateau Pavie
2 Pimpinelle, FR 33330 Saint-Emilion
Jahrgang 2021
Füllmenge 0,750 Liter
Artikel-Nr. 033041039-2100
Sorte Rotwein
Rebsorte(n) Merlot (50%)
Cabernet Franc (32%)
Cabernet Sauvignon (18%)
Alkoholgehalt % Vol. 14,50
Qualitätsstufe Grand Cru Classé
Original-Verpackung 6 Flaschen pro Kiste

Allergene

enthält Sulfite Ja

Details für Wissbegierige

Genussdetails

empfohlene Trinktemperatur °C 16-18
Verschlußart Naturkork
passt zu Fleisch (dunkel, gebraten)
Fleisch (dunkel, geschmort)
Fleisch (dunkel, gegrillt)
Wild
Ausbau Barrique
Alter Barriques / Jahre: 0-1
Anteil neues Holz: 75 %
Dauer des Barriqueausbaus / Monate: 18

Verkostungsnotizen

  • Verkostungsnotiz Decanter:

    Decanter.com – 94 pts – GH: *Lovely aromas, ripe blackcurrants, damsons and plums, milk chocolate, cinnamon and vanilla. Round and mouthfilling, this has energy and vibrancy with good acidity lifting the fruit up, tannins providing chew and texture, and the minerality/austerity showing the terroir in the glass. A spiced liquorice and clove element gives the backbone of the wine, adding structure and nuance, while the fruit gives the seduction but it’s a little tight still, linear and straight - staying just the right side of full extraction. Doesn't feel so immediately approachable but this has an excellent youthful character, still with depth and layers, that will round out over ageing. A more classic, immensely enjoyable and paired-back Pavie. All the wines in the range really do show a sense of place, which at the end of the day is what you want if you're a terroir purist!* - 04/2022

  • Verkostungsnotiz Falstaff:

    Falstaff Magazin – 93 pts – PM: *Dunkles Rubingranat, tiefer Kern, violette Reflexe, dezente Randaufhellung. Frische Kirschen, ein Hauch von Orangenzesten und Edelholz, zart nach Nougat. Mittlerer Körper, rotbeerige Nuancen, präsente Tannine, noch etwas fordernd, frisch und salzig im Abgang, mineralisch im Nachhall, wird von Flaschenreife profitieren.* - 05/2022

  • Verkostungsnotiz Vinum:

    Vinum Magazin – 17/20 pts: *Deutlich durch die Eiche geprägt, samten, mit Rasse bei guter Länge, dank der spürbaren Säure, die dem ausgeprägten Süsskomplex mehr Frische verleiht.*

  • Verkostungsnotiz WeinWisser:

    WeinWisser – 18,5/20pts – GL, TW: *52 % Merlot, 30 % Cabernet Franc, 18 % Cabernet Sauvignon, 32.98 hl/ha, 14.14 Vol.-%, pH 3.67. Sehr komplexes Bouquet mit blaubeerigen Konturen, betörendem Veilchenparfüm, Lakritze und Grethers Pastillen. Im zweiten Ansatz zarte Fliedernote, rote Grütze und Graphit. Am vielschichtigen Gaumen mit cremiger Textur sowie stützender Rasse, ungeheure Spannung aufbauend, sehr tiefgründig, engmaschiges Tanningerüst und mächtiger Körper. Im konzentrierten sehr präzisen Finale eine volle Ladung Cassis, tiefschürfende Terroirwürze und erhabene Adstringenz gepaart mit edler Salznote. Kann noch zulegen!* – 04/2022

  • Verkostungsnotiz Robinson:

    JancisRobinson.com – 1/*+/20pts – JL: *52% Merlot, 30% Cabernet Franc, 18% Cabernet Sauvignon. 32.98 hl/ha. Cask sample. Deep purple hue. Poised and fresh with dark-fruit and floral notes. Fresh and minerally on attack but sweet and ripe in the middle, the tannins finely honed. Chalky and long on the finish. Powerful, structured, the terroir evident but everything in balance. Good potential.* - 04/2022

  • Verkostungsnotiz Galloni:

    Vinous.com – 96 pts – AG: *The 2021 Pavie is a potent, brooding wine that is going to need time to be at its best. Floral and spice notes confer freshness on the bouquet. In this tasting, the 2021 feels a bit tight. I doubt that will be an issue in another few years' time. Structurally, the 2021 is a touch lighter than most recent vintages, but the identity is there. The move towards more Cabernet in the blend since 2019 has markedly changed the character of Pavie. The 2021 is on the linear side today. I can't wait to see how it ages.* - 12/2023

  • Verkostungsnotiz Martin:

    Vinous.com – 93 pts – NM: *The 2021 Pavie takes time to cohere in the glass, eventually offering blackberry and blueberry fruit, with graphite emanating from the Cabernet components. Hints of mint chocolate and cassis come through with time. The palate is medium-bodied with fine tannins. This is a well-balanced Saint-Émilion, and I appreciate the blend of varieties and the contribution of the Cabernets. Spicier than recent vintages, there is a healthy drop of black pepper here, gentle grip and a sapid finish. It doesn't possess the complexity of the very top vintages, though given a few years in bottle it should drink well for 20 years.* - 11/2023

  • Verkostungsnotiz Leve:

    Thewinecellarinsider.com – 96 pts – JL: *The blend of dark, red cherries, salty crushed stones, flowers, licorice, chocolate, and espresso works to create the attention seeking perfume. Moderately less concentrated than recent vintages, but with more vibrancy, energy, and finesse, the wine delivers its salty, essence of red fruits, spice, and chocolate-mint with ease. There is tension and ample dark, red fruits that carry through to the endnote. The wine blends 52% Merlot, 30% Cabernet Franc, and 18% Cabernet Sauvignon. Drink from 2028-2060.* - 03/2024

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Hersteller

Chateau Pavie

Auch wenn es keinen konkreten Beleg dafür gibt, ist man in der Geschichtsschreibung der festen Überzeugung, dass schon die alten Römer auf den heutigen Flächen von Château Pavie Weinbau betrieben. Grund dafür ist das Terroir mit seinen steilen Hängen: ganz schnell geht es hier von 20 auf 85m hoch. Nur zehn Prozent der Reben des Châteaus stehen auf dem Plateau, der Rest steht auf diesen lehmigen Kalkstein-Hängen. Diese exponierte Lage hat mit ihrer außergewöhnlichen Charakteristik „schon immer“ Aufmerksamkeit auf sich gezogen.



Die neuere Geschichte von Château Pavie beginnt im 19. Jahrhundert, als Teil des Besitzes des Weinhändlers Ferdinand Bouffard: ein 50 ha großer Block, der auch Gutshaus und Reben des Château Pavie-Decesse beinhaltete (dieses Château ist heute ein eigenständiger Betrieb). 1943 kaufte die Familie Valette das Weingut und reduzierte es auf die 37 ha, die auch heute den Bestand ausmachen. 1998 übernahmen Gerard und Chantal Perse das Anwesen....

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