2014 Chateau d'Yquem 0,375 l - halbe Flasche

2014 Chateau d'Yquem 0,375 l - halbe Flasche, 1er Cru Superieur Sauternes, Bordeaux - Frankreich


Punkte & Bewertungen
  • René Gabriel: 19/20
  • Wine Spectator: 96-99/100
  • James Suckling: 97-98/100
Preis in € / Flasche: 199,00
inkl. MwSt. ggf. zzgl. Versand.
Grundpreis: 530,67 €/Liter
Lieferzeit: 1-3 Werktage
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Das Wichtigste im Überblick

Jahrgang2014
Füllmenge0.375 Liter
Artikel-Nr.11051-14
SorteWeisswein
Erzeuger / Destille
Château Yquem
F 33210 Sauternes
Rebsorte(n) Sémillon (? %)
Sauvignon Blanc (? %)
Alkoholgehalt % Vol.13,50
Qualitätsstufe1er Cru Classé
Original-Verpackung6 Flaschen pro Holzkiste

Details für Wissbegierige

Wein & Trinken
optimal trinkbar zwischen2020-2037
empfohlene Trinktemperatur °C8-12
VerschlußartNaturkork
passt zu Dessert
Foie Gras
Fakten & Analyse
Restzucker g/L146,00
Gesamtsäure g/L7,50
Ausbau Barrique
PH-Wert3,60
Weinberg & Terroir
Anbau konventionell
Allergene
enthält Sulfite / contains sulphitesJa

Bewertungen & Punkte

Verkostungsnotiz WeinWisser:

Weinwisser Weinwisser - 19/20pts - RG: *Wie immer auf Cheval Blanc verkostet. 135 Gramm Restzucker. Mitteldunkles Gelb, somit recht intensiv, leuchtender Rand. Er zeigt ein sehr frisches Bouquet mit viel zitronigem Schimmer und noch mehr gelben Früchten wie Mirabellen und gekochtem, weissem Pfirsich, weil der Druck nicht übermässig ist, kommt die intensive Botrytis sehr gut zum Tragen. Im Gaumen sublim, frisch und extrem elegant. Seine mögliche Überlegenheit zu anderen Crus ist in den Finessen zu suchen. So ist denn dieser geniale Yquem auch nicht so schwerfällig wie in anderen ganz grossen Jahren, sondern zeigt gar eine schier tänzerische Variante auf. Er wird früh gefallen und mit einem sehr langen Finale aufwarten. Dafür sorgt seine perfekte Balance.* - 04/2015

Verkostungsnotiz J. Robinson:

J.Robinson JancisRobinson.com - 19/20pts - JR: *Bright gold with a green note. Intense freshness on the nose. Fabulous nose of richness and freshness. The residual sugar is not high but the balance is great. Lime and pears and great richness and almost like a fruit juice, its so refreshing yet dense and sweet.* - 04/2015

Verkostungsnotiz James Suckling:

Suckling JamesSuckling.com - 98pts - JS: *Very subtle Yquem on the nose with dried pineapple, lemons, green apples and hints of botrytis. The palate grabs you by the arms and shows you superb concentration of spices, dried fruit, phenolics and incredible energy. Nothing is like this from Sauternes this vintage! Drink whenever you like. Spellbinding.* - 02/2017

Verkostungsnotiz Antonio Galloni (vinousmedia.com):

Galloni Vinous.com - (94-97)pts - AG: *The 2014 d'Yquem is exceptionally beautiful for so many reasons, not the least of which is a striking juxtaposition of bright, floral/citrus notes of the early picks, before botrytis had set in, with richer, more tropical-inflected nuances that resulted from the later picks, where rot had developed. In other words, the 2014 is a wine of sublime contrasts, which is one of the qualities that often define the truly great wines. Lemon peel, coconut, jasmine, peach jam and brioche are some of the aromas and flavors that are present today, but above all else it is the wine's textural finesse that elevates the 2014 into the stratosphere. The precise, understated finish is striking. There isn't much else to say except that the 2014 Yquem is a real stunner.* - 04/2015

Verkostungsnotiz Neal Martin:

NealMartin Robert Parker's Wine Advocate - (96-98)pts - NM: *The Château Yquem 2014 was picked over 9 weeks this year, with one-quarter of the grapes picked prior to 15 September. It delivers 134 grams per liter residual sugar and 7.3 grams per liter tartaric acid, with a pH 3.60. It has a captivating bouquet (I know...I know...what else were you expecting) But it entrances with its pure, wild honey notes mixed with almond and white chocolate scents, bestowed with beguiling delineation and focus. The palate is very poised with the acidity nigh on perfect. Occasionally an Yquem only reveals its components parts at this early juncture, necessitates conjecture. However the 2014 has a sense of harmony and completeness already, as if the élevage is merely there to usher it on to its finished state. There is undeniably great depth here, perhaps less conspicuous than other vintages because of that silver thread of acidity: notes of lemon sherbet, orange zest, shaved ginger and again, a few flakes' of white chocolate. It is extremely long with tenderness rather than power on the finish. It's not quite up there in the rarefied heights of say, the 2001 or 2009, but it is what we call in the trade, the business.* - 04/2015

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