2011 Chateau d'Yquem 0,375 l - halbe Flasche

2011 Chateau d'Yquem 0,375 l - halbe Flasche, 1er Cru Superieur Sauternes, Bordeaux - Frankreich

Rene Gabriel: *[...] Mittleres Gelb, lindengrüne Nuancen, brillant leuchtend. Volle Süße und im Innern weißes Pfeffermehl zeigend, Mandarinenschalen, frische Kamille, herrliche, nuancierte Botrytis, von den Agrumen her ist man geneigt auf Grapefruits zu tippen. Im Gaumen cremig, saftig mit voller Länge, schöne Säure, die dem Körper Frische verleiht, alles bleibt im gelbfruchtigen Bereich, viel Mirabelle, Aprikose, etwas Karambolle und auch feine Quittennoten. Ein erfrischender, fast leicht anfühlender Yquem. Es wäre vielleicht eine gute Idee dieses traumhafte Extrakt in Parfümflacons abzufüllen, dann könnte man sich damit die Zunge bestäuben, wenn man nach diesem Elixier lechzt. Morgens, mittags und abends. Und ab und zu Mal auch Zwischendurch.* (19/20)
Punkte & Bewertungen
  • Robert Parker: 97/100
  • Wine Spectator: 96-99/100
  • Decanter: 19/20
Preis in € / Flasche: 203,34
inkl. MwSt. ggf. zzgl. Versand.
Grundpreis: 542,24 €/Liter
Lieferzeit: 1-3 Werktage
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Das Wichtigste im Überblick

Jahrgang2011
Füllmenge0.375 Liter
Artikel-Nr.11051
SorteWeisswein
Erzeuger / Destille
Château Yquem
F 33210 Sauternes
Rebsorte(n) Sémillon (80 %)
Sauvignon Blanc (20 %)
Alkoholgehalt % Vol.14,00
Qualitätsstufe1er Cru Classé
Original-Verpackung12 Flaschen pro Holzkiste

Details für Wissbegierige

Wein & Trinken
optimal trinkbar zwischen2012-2032
empfohlene Trinktemperatur °C8-10
VerschlußartNaturkork
passt zu Foie Gras
Dessert
Fakten & Analyse
Ausbau Barrique
   Alter Barriques / Jahre: ?
   Dauer des Barriqueausbaus / Monate: ?
Weinberg & Terroir
Anbau konventionell
Allergene
enthält Sulfite / contains sulphitesJa

Bewertungen & Punkte

Verkostungsnotiz Falstaff:

Falstaff Falstaff Magazin - 98pts - PM: *Mittleres Gelbgrün, Silberreflexe. Attraktive gelbe Tropenfruchttaromen, frische Kapstachelbeeren, reifer Pfirsich, feiner Honig, etwas Safran, zart nach Mandarinenzesten. Elegant, feine Süße, zart nach Karamell, sehr harmonisch, gut integrierte Holzwürze, feines Säurespiel, im Abgang kraftvoll, angenehmer Honigtouch, mineralisch und anhaltend, hat eine glänzende Karriere vor sich und noch Potenzial nach oben.* - 01/2014

Verkostungsnotiz Vinum:

Vinum Vinum Bordeaux-Special 05/2014: *Immense Komplexität, Schliff, Frische und erstaunlich delikates, fruchtiges Finale. Herrlich. Jetzt geniessen oder beliebig lang reifen lassen. (19/20)*

Verkostungsnotiz WeinWisser:

Weinwisser Weinwisser - 19/20pts: *Mittleres Gelb, lindgrüne Nuancen, brillant leuchtend. Volle Süsse, im Innern weisses Pfeffermehl, Mandarinenschalen, frische Kamille, herrlich nuancierte Botrytis, Grapefruit. Im Gaumen cremig, saftig mit voller Länge und wunderschöner Säure, die dem Körper Frische verleiht, alles bleibt im gelbfruchtigen Bereich ohne jegliche tropische Anflüge, viel Mirabellen, Aprikosen, etwas Karambole und auch erste feine Quittennoten. Ein erfrischender, sich fast etwas leicht anfühlender Yquem.* - 06/2012

Verkostungsnotiz J. Robinson:

J.Robinson JancisRobinson.com - 18/20pts - JH: *Complex but quite withheld on the nose. Lightly honeyed, mineral and almost savoury on the nose, creamy. Spicy more than immediate fruit. Saffron? Very concentrated, intense, dense and very very long. Excellent freshness that cuts through that intensity. On the mid palate, pure apricot and citrus and grapefruit. Burst of fruit comes out of the more closed aromas. Lively even though intense. Fills the mouth but no heavy viscous feel to it. Direct and prolonged but overall creamy and gentle. I tasted the wine a second time, with both savoury and sweet foods, and it opened up considerably but remained gently elegant and creamy, with lovely freshness and still plenty of spice and persistence.* - 04/2012JancisRobinson.com - 18/20pts - JH: *Very tangy aroma: almond, spiced apricot, really zesty on the nose. The palate too has depth and spice and plenty of botrytis character. Rich but fresh. Great length. Power packed and so rich.* - 01/2015

Verkostungsnotiz James Suckling:

Suckling JamesSuckling.com - 98pts - JS: *Crazy minerality to this, with lots of dried mango, pineapple and papaya on the nose. Botrytis-spice and nutmeg undertones. Full body, very sweet, with superb depth of fruit and richness. It goes on for minutes. Turns dense and concentrated on the palate. Speechless. Better in 2019.* - 02/2014

Verkostungsnotiz Antonio Galloni (vinousmedia.com):

Galloni Vinous.com - (97-100)pts - ID: *Bright yellow-gold. Captivating nose is marked by sexy lemony botrytis, white peach, mango, guava and saffron. Enters the mouth very dense but remarkably vibrant and pristine thanks to lively acidity, then turns richer and more unctuous in the mid-palate, displaying knockout flavors of fresh tropical fruit, white peach, white flowers, beeswax and wet stone. The finish is pure and extremely long. This amazing young Yquem, one of the finest in the last dozen years, perfectly combines elements of the fresher, more refined Yquems of the recent Dubourdieu years with the more exotic, opulent personality of the wines made under Alexandre de Lur Saluces. The harvest began on September 6 (only in 1893 did it begin earlier) with the young sauvignon blanc vines and even some semillon to preserve freshness. There were four tries in total, ending on October 5. General Manager Pierre Lurton told me that picking practically all the botrytized grapes very quickly in September was the key to guaranteeing a pure, fresh botrytis component. Sandrine Garbay, who has been maitre de chai at d'Yquem for 18 years, also believes this to be one of the top Yquems in recent memory, though it really doesn't remind her of any previous Yquem vintage with possible exception of the 2001.* - 08/2012Vinous.com - 98pts - ID: *Luminous golden yellow. Cool, pure aromas of white peach, honeyed mango, guava nectar, white flowers and saffron are complicated by elements of crushed stone and spicy lemony botrytis. Suave and intensely flavored, with mineral-spiced apple, mango, passion fruit and grapefruit flavors offering outstanding purity, precision, and depth. The brisk but harmonious acidity gives this great Sauternes a penetrating quality and provides a powerful spine to the very deep flavors, making it seem less opulent than it really is. This Yquem has the depth of the 2007 but boasts even greater purity and focus. Finishes bright and extremely long, with repeating suggestions of white flowers and lemony botrytis. Though it lacks the depth of the 2001 or the opulence of the 2009 at a similar stage of development, this is one of my favorite young Yquems ever: it will age spectacularly well.* - 07/2014

Verkostungsnotiz Neal Martin:

NealMartin Robert Parker's Wine Advocate - 94pts - NM: *Tasted blind at the Sauternes 2011 horizontal tasting. The Château Yquem 2011 has a complex bouquet, one that is very well defined with hints of petrol infusing the rich honeyed fruit, later melted wax and fresh peach coming through. The palate is well balanced with a strong viscous entry. There is plenty of residual sugar here and I would have preferred a little more acidic bite to offset that rich, decadent finish (this is despite their correct policy of blending non-botrytized berries in order to increase acidity.) Powerful, burly even, I would give this several years in the cellar to allow this Yquem to mellow and enter its stride.* - 02/2015

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Der Konsum von alkoholhaltigen Getränken während der Schwangerschaft kann selbst bei geringen Mengen schwere Konsequenzen für die Gesundheit des Kindes nach sich ziehen.