2021 Chateau Smith-Haut-Lafitte rouge - Grand Cru Classe - Pessac-Leognan AC

2021 Chateau Smith-Haut-Lafitte rouge - Grand Cru Classe - Pessac-Leognan AC

Bordeaux - Frankreich

Antonio Galloni: *The 2021 Smith Haut Lafitte is fabulous. Rich and explosive in the glass, the 2021 possesses tremendous intensity, much of that the result of low yields of just 20-22 hectoliters per hectare, about half of what is typical here. The tannins are a bit firm today, but there appears to be more than enough fruit behind all of that structure. Vivid aromatics further suggest all the 2021 needs is time. I can't wait to see how it ages.*
(Vinous.com - 04/2022)

Punkte & Bewertungen

Jean-Marc Quarin: 95/100 Decanter: 94/100 Antonio Galloni: 95-97/100 Jane Anson: 95/100 Yves Beck: 96-98/100 Jancis Robinson: 16,5+/20


152,60 (Preis / Flasche inkl. MwSt) inkl. MwSt zzgl. Versand

Grundpreis: 203,47 / Liter Lieferzeit: 1-3 Werktage

Rotwein
Gesamtalkohol: 13,50% Vol.

Das Wichtigste im Überblick

Zahlen & Fakten

Winzer Château Smith Haut Lafitte
FR 33650 Martillac
Jahrgang 2021
Füllmenge 0,750 Liter
Artikel-Nr. 033041044-2100
EAN 3438081121012
Sorte Rotwein
Rebsorte(n) Cabernet Sauvignon (63%)
Merlot (33%)
Cabernet Franc (3%)
Petit Verdot (1%)
Alkoholgehalt % Vol. 13,50
Qualitätsstufe AC
Original-Verpackung 6 Flaschen pro Kiste

Allergene

enthält Sulfite Ja

Details für Wissbegierige

Genussdetails

optimal trinkbar zwischen 2027-2050
empfohlene Trinktemperatur °C 16-18
Verschlußart Naturkork
passt zu Fleisch (dunkel)
Wild
Braten (dunkel)
Trüffelgerichte
Vinifikation 60% neues Holz, Ganztraubenfermentation bei 28°C in kleinen Holzbottichen
Ausbau Barrique
Alter Barriques / Jahre: 0-1
Anteil neues Holz: 60 %
Dauer des Barriqueausbaus / Monate: 18

Weinberg & Terroir

Ertrag in hl / ha 22
Art der Lese manuell
Bodenart(en) Kies
Kalkstein
durchschnittliches Rebalter in Jahren 52
Stockanzahl 7500-10000

Verkostungsnotizen

  • Verkostungsnotiz Decanter:

    Decanter.com – 94 pts – GH: *Gorgeous aromas on the nose, so expressive with blackcurrant, plum, damson, strawberry and red cherry all abounding out of the glass. This has style and substance on the palate, the sour cherry, blackcurrant and blueberry covered in the terroir markers of slate, graphite, pencil lead and liquorice which are the drivers on the palate, the fruit taking a backseat right now though there is cohesion with verticality and an undercurrent of freshness. The energy is there, almost latent, it’s under the surface, brimming, not yet ready to go but it will be there in time. This has refinement and you feel they haven't pushed too hard. It’s definitely got the markers of the vintage, the coolness of the year, showing the grapes and terroir even more clearly in the glass, especially the spiced Cabernet aspects. I love the style and the no frills effect. It’s got a super long length too with enough class on show you know it will age well.* - 01/2022

  • Verkostungsnotiz Falstaff:

    Falstaff Magazin – 94 pts – PM: *Dunkles Rubingranat, violette Reflexe, dezente Ockerrandaufhellung. Zart nach Lakritze und Brombeerkonfitüre, feine Edelholzwürze, ein Hauch von Nougat. Mittlere Komplexität, feine Kirschfrucht, gute Frische, gut integrierte, feine Tannine, salzig-zitronig im Abgang, bald zugänglich, verfügt über Reifepotenzial.* - 05/2022

  • Verkostungsnotiz Vinum:

    Vinum Magazin – 17/20 pts: *Recht ausbaugeprägt; voller Ansatz, dichter Bau; knackiges, robustes Tannin, gute Länge auf Noten sehr reifer Beeren; extraktreich, sogar recht feurig für das Jahr, viel Eiche auch in dieser Phase.*

  • Verkostungsnotiz WeinWisser:

    WeinWisser – 18,5/20pts – GL, TW: *63 % Cabernet Sauvignon, 33 % Merlot, 3 % Cabernet Franc, 1 % Petit Verdot, 22 hl/ha. Verführerisches Bouquet, edle Cassiswürze, frischer Schattenmorellensaft und betörende Veilchen. Im zweiten Ansatz Alpenheidelbeere, Lakritze und heller Tabak. Am energiegeladenen Gaumen mit seidiger Textur, stützender Rasse, reifem engmaschigem Tanningerüst und trainiertem Körper. Im konzentrierten langanhaltenden Finale blaubeerige Konturen, Earl-Grey-Note und fein körnige Adstringenz, kann noch zulegen.* – 04/2022

  • Verkostungsnotiz Robinson:

    JancisRobinson.com – 16,5+/20pts – JR: *63% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot, 3% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot. Cask sample. Dark crimson. Some ripe red fruit on the nose. Polished tannins and there is energy here. This sample seems to have a more convincing core than yesterday’s sample tasted at the château. Good level of interest and detail here. Even if the level of acidity is higher than usual and the tannins obviously took some taming. Sweeter than some.* - 04/2022

  • Verkostungsnotiz Galloni:

    Vinous.com – (95-97) pts – AG: *The 2021 Smith Haut Lafitte is fabulous. Rich and explosive in the glass, the 2021 possesses tremendous intensity, much of that the result of low yields of just 20-22 hectoliters per hectare, about half of what is typical here. The tannins are a bit firm today, but there appears to be more than enough fruit behind all of that structure. Vivid aromatics further suggest all the 2021 needs is time. I can't wait to see how it ages.* - 04/2022

  • Verkostungsnotiz Martin:

    Vinous.com – (92-94) pts – NM: *The 2021 Smith Haut Lafitte was picked from September 22 to October 14, and matured in 60% new oak. It has an open, expressive bouquet of blackberry, freshly rolled tobacco and subtle crushed rock aromas, well-defined though obviously not as flamboyant as the previous three vintages. The palate is medium-bodied, fresh and mineral-driven, with fine tannins, a touch of chalkiness, and hints of seaweed on the estuarine finish, even though it lies a few kilometers from the Gironde! Classic in style, and maybe a little austere for some on the finish, yet it feels long in the mouth. Fabien Teitgen and his team have overseen a superb Smith Haut-Lafitte, even though I suspect that it will not reach the heights of the 2010 or the 2016.* - 04/2022

  • Verkostungsnotiz Leve:

    Thewinecellarinsider.com – (94-96) pts – JL: *Dark in color, the wine opens with blackberry, boysenberry, flowers, cocoa, licorice, chocolate and black cherry. The wine is soft, polished, elegant and refined, with silky tannins, energy and purity to the fruit, which you can taste in the mid-palate. The finish delivers a precise note of chocolate-covered mint and cherries with a mineral, chalky endnote. Blending 63% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot, 3% Cabernet Franc and 1% Petit Verdot, 13.5% ABV pH of 3.65. The harvest took place September 22 through October 14. Yields were low at only 22 hectoliters per hectare. Drink from 2027-2047.* - 05/2022

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Weitere Informationen zum

Hersteller

Château Smith Haut Lafitte

Südlich der Stadt Bordeaux erstreckt sich das Weinbaugebiet der Graves. Innerhalb des Bordelais hat die Region eine Art Sonderstellung inne, denn unabhängig von der 1855er Klassifikation der Bordelaiser Châteaux anhand ihrer Verkaufspreise, erstritt sich das Graves eine eigene Klassifizierung die 1953 in Kraft trat und 1959 nochmals erneuert wurde. Innerhalb der Region Graves findet man die Orte Pessac und Léognan, nach denen die AOC Pessac-Léognan bei ihrer Gründung 1987 benannt wurde. Etwa 10 Autominuten östlich von Léognan, nahe des Örtchens Martillac, liegt das Château Smith Haut Lafitte auf einem kleinen Plateau, wobei Plateau in der Gegend eher als eine sanfte Erhebung zu verstehen ist, denn als Ort in luftigen Höhen. Dieses Plateau trägt den Namen Haut Lafitte, womit der zweite Teil des Namens erklärt wäre.

Um den ersten Teil zu erläutern, muss man etwas in die Historie des Anwesens eintauchen. 1365 kaufte ein gewisser Verrier du Dubosc das Anwesen, auf dem...

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