2008 Champagne Bollinger - RD Extra Brut

2008 Champagne Bollinger - RD Extra Brut

Der Bollinger R.D. ist ein Champagner mit einer sehr niedrigen Dosage und der erst kurz vor der Marktfreigabe degorgiert wird. Die Assemblage dieser Cuvée stammt aus 18 einzelnen Crus. Dazu dann noch der fantastische Jahrgang 2008: dieser Schaumwein ist definitiv etwas Außergewöhnliches! In der Nase finden sich getrocknete Aprikosen, Honig, Marzipan, zarte weiße Blüten, Bergamotte und natürlich Brioche. Mit einer dichten, aber sehr feinen Perlage versehen. Mit einem kräftigen, aber ziselierten Körper ausgestattet, aber dennoch eine wunderbar animierende Frische liefernd. Sehr lebhaft und enorm komplex, mit Anklängen von Salz und Nüssen im Abgang. Auf dieser salzigen, mineralischen Linie gleitet er an den Gaumen und hallt eine kleine Ewigkeit nach.
(RN – 06/23)

Punkte & Bewertungen

Antonio Galloni: 96/100 Jancis Robinson: 18/20 Decanter: 97/100

400,00 (Preis / Flasche inkl. MwSt) inkl. MwSt zzgl. Versand

Grundpreis: 533,33 / Liter Lieferzeit: 1-3 Werktage

Champagner
Gesamtalkohol: 12,50% Vol.

Das Wichtigste im Überblick

Zahlen & Fakten

Winzer Champagne Bollinger
16, rue Jules-Lobet, FR 51160 Aÿ
Jahrgang 2008
Füllmenge 0,750 Liter
Artikel-Nr. 033084014-0800
EAN 3052853084703
Sorte Champagner
Rebsorte(n) Pinot Noir (71%)
Chardonnay (29%)
Alkoholgehalt % Vol. 12,50
Qualitätsstufe AC
Original-Verpackung 6 Flaschen pro Karton

Allergene

enthält Sulfite Ja

Details für Wissbegierige

Genussdetails

empfohlene Trinktemperatur °C 10-12
Verschlußart Naturkork

Analyse & Vinifikation

Restsüße/Restzuckergehalt g/L 3,00
Vinifikation erste Gärung in Barriques, zweite Gärung mit Naturkork als Verschluss
Ausbau Barrique
Alter Barriques / Jahre: 5-8
Anteil neues Holz: 0 %

Weinberg & Terroir

Ertrag in hl / ha 60
Art der Lese maschinell
Bodenart(en) Kalkstein

Verkostungsnotizen

  • Verkostungsnotiz Decanter:

    Decanter.com – 97 pts – SF: *Bright in colour with gold reflections, the aromatics are immediately captivating, with marzipan, acacia, apricot and patisserie all vying for attention. It’s impossibly youthful yet reassuringly mature, a bread basket of delicious contradiction. Cerebral seduction ensues on the palate, with dried fruits, bergamot and lime joining the party, then come the hazelnut notes – which have been identified as a leitmotif for the vintage – and a clean, almost chalky finish to restore rigorous harmony. Precision in no way undermines generosity, and generosity in no way undermines potential. A very fine piece of work all in all, tasted from magnum, alongside bottle and jeroboam. Disgorged: November 2022. Dosage: 3g/L.* - 03/2023

  • Verkostungsnotiz Robinson:

    JancisRobinson.com – 18/20pts – JR: *71% Pinot Noir, 29% Chardonnay. Deliberately released only a few months after disgorgement to preserve freshness. Launched in the UK with great fanfare – or at least bagpipes, from the pipe band of the London Scottish regiment both outside and inside Spencer House in London. The excuse being that Lily Bollinger was a quarter Scottish.
    Bottle disgorged October 2022
    Lightly smoky nose and extremely tense with some of the mushroom notes that are so characteristic of mature Bollinger. (Though hazelnuts were chosen as the overriding character and theme of the launch dinner by chef de cave Denis Bunner.) Still extremely youthful though it did open out in the glass, auguring well for bottle development.
    Magnum disgorged November 2022
    Perhaps unexpectedly this was much more opulent and expressive on the nose than the bottle – much more flattering and less demanding. Though still there is piercing acidity and the whole is beautifully long and complete. Bollinger have always thought magnums the ideal size, better than bottles or jeroboams.
    Jeroboam
    Even paler and with a drier finish..* - 03/2023

  • Verkostungsnotiz Galloni:

    Vinous.com – 96 pts – AG: *Bollinger’s 2008 R.D. is a powerful, vinous Champagne. Apricot, dried pear, tangerine oil, hazelnut, dried flowers, chamomile and brioche all race across the palate. The 2008 boasts notable depth and textural intensity, with a feeling of phenolic, almost tannin-driven grip from the Pinot that propels the finish. At times the R.D. is quite exotic, even if there is a good kick of energy from the bright, salivating acids and low dosage. The 2008 R.D. is very much a Champagne for the dinner table, a wine that benefits immensely from aeration. In 2008, the blend comprises fruit from 18 villages, 71% Pinot Noir, mostly from Aÿ and Verzenay and 29% Chardonnay, mostly from Mesnil-sur-Oger and Cramant. Dosage is 3 grams of dosage. I would give this a few more years in bottle to fully come together. Disgorged: October 28, 2022.* - 05/2023

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Hersteller

Champagne Bollinger

Die Gemeinde Ay im Departement Marne gehörte ursprünglich zur Region Champagne-Ardenne. Am 1. Januar 2016 fusionierte die Gemeinde mit Mareuil-sur-Ay und Bisseuil zur neuen Gemeinde Ay-Champagne, was hauptsächlich dem Rückgang der staatlichen Subventionen geschuldet ist.

Ay liegt knapp 30 km südlich von Reims im Regionalen Naturpark Montagne de Reims. Die Kette von Südhängen im Tal der Marne, die sich zur Ebene der Champagne hin öffnet, kann die Sonnenstrahlen besonders gut auffangen, wodurch ein güntiges Mikroklima entsteht. Es ist hier trockener als in anderen Gemeinden des Marnetals und so reifen volle, runde und reife Weine mit reichlich Aroma heran, was wiederum die Erzeugung kräftige Champagner mit einem lebhaften Säurespiel ermöglicht.

Der deutschstämmige Champagnerproduzent Joseph Jacob Bollinger, Sohn eines Juristen aus Ellwangen, gründete 1829 zusammen mit dem Admiral Comte de Villermont und Paul Renaudin das Champagnerhaus Renaudin-Bollinger. Renaudins...

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