2020 Chateau Haut Bailly - Grand Cru Classe Pessac-Leognan

2020 Chateau Haut Bailly - Grand Cru Classe Pessac-Leognan

Bordeaux - Frankreich

Antonio Galloni: *The 2020 Haut-Bailly has developed into an elegant, richly-textured wine with all its elements in balance. Classy and polished to the core, the 2020 is a Haut-Bailly that favors finesse over power. It's a wine of extreme precision and persistence more than anything else. Red-toned fruit, dried flowers, spice and blood orange are some of the many notes that open over time. The 2020 spent 15 months in barrel, with 50% new oak.*
(Vinous.com - 12/2022)

Punkte & Bewertungen

Antonio Galloni: 97/100 Neal Martin: 96/100 Jancis Robinson: 17+/20 Decanter: 9/100 WeinWisser: 19+/20 Jeff Leve: 98/100


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Rotwein
Gesamtalkohol: 14,00% Vol.

Das Wichtigste im Überblick

Zahlen & Fakten

Winzer Château Haut-Bailly
103, avenue de Cadaujac, FR 33850 Léognan
Jahrgang 2020
Füllmenge 0,750 Liter
Artikel-Nr. 033041069-2000
EAN 3760278782073
Sorte Rotwein
Rebsorte(n) Cabernet Sauvignon (52%)
Merlot (42%)
Cabernet Franc (3%)
Petit Verdot (3%)
Alkoholgehalt % Vol. 14,00
Qualitätsstufe Grand Cru Classé
Original-Verpackung 6 Flaschen pro Kiste

Allergene

enthält Sulfite Ja

Details für Wissbegierige

Genussdetails

empfohlene Trinktemperatur °C 16-18
Verschlußart Naturkork
passt zu Fleisch (dunkel, gebraten)
Fleisch (dunkel, gegrillt)
Fleisch (dunkel, geschmort)
Braten (dunkel)
Vinifikation 50% neues Holz, Klärung mit Eiweiß
Ausbau Barrique
Alter Barriques / Jahre: 0-2
Anteil neues Holz: 0 %
Dauer des Barriqueausbaus / Monate: 16-18

Weinberg & Terroir

Ertrag in hl / ha 37
Art der Lese maschinell
Rebereziehung Spalier/Guyot
Stockanzahl 10000

Verkostungsnotizen

  • Verkostungsnotiz Decanter:

    Decanter.com – 97 pts – GH: *Almost wild on the nose, aromatic and expressive, you can tell this is a powerful, concentrated wine with dark fruits, graphite, fresh mint and medicinal herbal touches. Pure and focused, clean, lean and multifaceted, the flavours hit the palate then melt away, giving the floor to liquorice, cedar, tobacco and soft clove spices. I love the sleekness and the sense of seriousness that the 2020 has compared to the more 'look at me' 2019 at this point. The texture and depth make this wine, with vertical layers and excellent acidity. A profound wine.* - 01/2023

  • Verkostungsnotiz Falstaff:

    Falstaff Magazin - (96-98) pts - PM: *Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Feine schwarze Beerenfrucht, angenehme Edelholzwürze, Nuancen von Brombeeren, Pflaumen, ein Hauch von Vanille, facettenreiches Bukett. Komplex, saftig, reife Herzkirschen, seidig wirkende, perfekt eingebundene Tannine, zeigt eine nahtlose Textur, sehr gute Länge und Harmonie, saliner Nachhall, großes Zukunftspotenzial.* - 05/2021

  • Verkostungsnotiz Parker:

    Robert Parker's Wine Advocate - 96-98+pts: *A blend of 52% Cabernet Sauvignon, 42% Merlot, 3% Cabernet Franc and 3% Petit Verdot, the 2020 Haut-Bailly was harvested from the 9th to 25th of September. It has an alcohol of 14.3%. Deep purple-black in color, it prances out of the glass with naturally beautiful notions of fresh black cherries, violets, mulberries and boysenberries, giving way to hints of redcurrant jelly, star anise, tilled soil and menthol. The medium to full-bodied palate is delicately crafted with velvety/grainy tannins and fantastic freshness framing the perfumed red and black berry layers, finishing on a lingering fragrant-earth note.* - 05/21

  • Verkostungsnotiz Vinum:

    Vinum Magazin – 19/20pts: *Superbe, besonders präzise, delikate Aromatik von Gewürzen und frischen Beeren; beginnt ungemein seidig und fruchtig, entwickelt verblüffende Eleganz und Transparenz trotz der Fülle, der Alkohol ist perfekt eingebunden und die Tannine besitzen mineralischen Schliff; gehört zu den grossen Weinen des Jahres.* - 09/2021

  • Verkostungsnotiz WeinWisser:

    Weinwisser - 19+/20pts: *52 % Cabernet Sauvignon, 42 % Merlot, 3 % Cabernet Sauvignon, 3 % Petit Verdot, 37 hl/ha (wie 2010), Lese vom 09. - 25. September. Sehr tiefes Purpur mit opaker Mitte und zartem rubinrotem Rand. Erhabenes, sehr komplexes Bouquet mit verführerischem Veilchenparfüm, edler Cassiswürze und Lakritze. Im zweiten Ansatz Alpenheidelbeere, geröstete Himbeerkerne und heller Tabak. Am konzentrierten Gaumen mit seidiger Textur, herrlicher Extraktfülle, engmaschigem Tanningerüst, energiegeladene Rasse und geradliniger Körper. Im sehr gebündelten Finale schwarzbeerige Konturen, dunkles tiefgründiges Graphit, endet mit zarter Adstringenz. Reicht (noch) nicht an den phänomenalen 2019er ran. Kann noch zulegen! Liegt heuer hinter SHL auf Platz 2 in Léognan!* - 04/2021

  • Verkostungsnotiz Robinson:

    JancisRobinson.com - 17+/20pts - JR: *52% Cabernet Sauvignon, 42% Merlot, 3% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot. Aged for 16–18 months in French oak. Dense, complex nose with some savour as opposed to simple sweetness. Supple texture but some interesting depths. Real bite on the end. A little bit of alcoholic heat on the end but the way there is certainly interesting and detailed. And there seem to be some fine tannins worth waiting for* - 11/2022

  • Verkostungsnotiz Suckling:

    JamesSuckling.com - 99-100pts - JS: *This has incredible power and drive with blackberry, black olive and graphite. It’s full-bodied, yet dynamic and agile, with so much polished and muscular tannin. Yet, it remains in harmony and balance. So much character. The head of the chateau calls it diabolical beauty. 25% less production than the 2019. 52% cabernet sauvignon, 42% merlot, 3% cabernet franc and 3% petit verdot.* - 05/21

  • Verkostungsnotiz Galloni:

    Vinous.com – 97 pts – AG: *The 2020 Haut-Bailly has developed into an elegant, richly-textured wine with all its elements in balance. Classy and polished to the core, the 2020 is a Haut-Bailly that favors finesse over power. It's a wine of extreme precision and persistence more than anything else. Red-toned fruit, dried flowers, spice and blood orange are some of the many notes that open over time. The 2020 spent 15 months in barrel, with 50% new oak.* - 12/2022

  • Verkostungsnotiz Martin:

    Vinous.com – 96 pts – NM: *The 2020 Haut-Bailly showed extremely well when I tasted it at my home during lockdown. Now in bottle since spring 2022, it upholds a wonderful bouquet with multi-layered black fruit laced with briary, flint, blood orange and light peony scents. That orange element becomes a touch more pronounced with aeration. The palate is medium-bodied with grainy tannins, fine backbone, brimming with energy and remaining harmonious from start to finish. This is a long-term prospect, an achievement considering that this was supposed to be vinified in their new winery, but due to Covid delays ended up being vinified in their old facility (though barrel maturation was able to be done in the new cellar.)* - 12/2022

  • Verkostungsnotiz Leve:

    Thewinecellarinsider.com – 98 pts – JL: *Initially, you find a display of flowers before moving on to all of its cigar wrapper, spice, blackberry, currant, black cherry, smoke and hints of forest leaf. Deeply concentrated, vibrant and refined, the palate is packed with multiple-layers of perfectly, ripe, red fruits, a fabulous sense of purity, silky, soft, polished tannins and ample lift in the finish, providing the backdrop to age, evolve for decades. Drink from 2027-2060.* - 03/2023

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Hersteller

Château Haut-Bailly

Ein Cru Classé aus Léognan in den Graves mit 30ha Rebfläche (64% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 6% Cabernet Franc) und einem körperreichen, langlebigen Rotwein mit angenehmem Tannin der in guten Jahren zu den großartigsten Graves-Weinen zählt.

Haut-Bailly besteht bereits seit mehr als 400 Jahren. Namensgebend war ein Besitzer Ende des 17. Jahrhunderts, ein Banker aus Paris namens Firmin Le Bailly. Der heutige Besitzer, ebenfalls ehemaliger Banker, Robert G. Wilmers, übernahm das Gut 1998 von Jean Sanders, dessen Vater Haut-Bailly 1955 in einigermaßen verfallenem Zustand übernommen hatte. Daniel Sanders, der Vater also, war, trotz der traurigen Verfassung in dem er Weingut und Weinberg vorfand, vom Potential des Terroirs überzeugt und begann alsbald die Keller zu renovieren und die Rebbestände aufzufrischen, ohne aber gute Parzellen mit auszureißen. Daher verfügt Haut-Bailly heute teilweise über hundertjährige Rebstöcke.

Erstaunlich (oder weitsichtig) ist,...

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