2014 Chateau Belair-Monange - St. Emilion Premier Grand Cru Classe

2014 Chateau Belair-Monange - St. Emilion Premier Grand Cru Classe

Bordeaux - Frankreich

Der 2014er Belair zeigt sich von der warmen Seite mit einem süßen Kirschfruchtherz, das den gesamten Wein zu überstrahlen scheint. Die Tannine sind wunderbar verwoben und schieben den Wein langanhaltend in einen Abgang, der von dunklem Beerenkonfit dominiert wird. Elegant, kraftvoll und in diesem Jahrgang wohl eines der Highlights in der Moueixlinie. (18/20) - JI (04/15)

Punkte & Bewertungen

René Gabriel: 18/20 Antonio Galloni: 96/100 Wine Enthusiast: 95-97/100 WeinWisser: 18/20 Falstaff: 93/100 James Suckling: 96/100


98,70 (Preis / Flasche inkl. MwSt) inkl. MwSt zzgl. Versand

Grundpreis: 131,60 / Liter Lieferzeit: 1-3 Werktage

Rotwein
Gesamtalkohol: 14,50% Vol.

Das Wichtigste im Überblick

Zahlen & Fakten

Weingut Belair Monange
La Madeleine, FR 33330 Saint - Emilion
Jahrgang 2014
Füllmenge 0,750 Liter
Artikel-Nr. 033041047-1400
Sorte Rotwein
Rebsorte(n) Merlot (85%)
Cabernet Franc (15%)
Alkoholgehalt % Vol. 14,50
Qualitätsstufe Grand Cru Classé
Original-Verpackung 6 Flaschen pro Kiste

Allergene

enthält Sulfite Ja

Details für Wissbegierige

Genussdetails

optimal trinkbar zwischen 2016-2024
empfohlene Trinktemperatur °C 16-18
Verschlußart Naturkork
Ausbau Barrique
Alter Barriques / Jahre: ?
Anteil neues Holz: 0 %
Dauer des Barriqueausbaus / Monate: ?

Weinberg & Terroir

Art der Lese manuell
Bodenart(en) Kalkstein
Lehm

Verkostungsnotizen

  • Verkostungsnotiz Falstaff:

    Falstaff Magazin - 93pts - US: *Minze, verschlossen blättertönig, Granatapfel, enorme Cremigkeit am Gaumen, beinahe etwas zu opulent in der Geschmeidigkeit, dabei doch hintergründig, mit viel Stoff und Extrakt, ganz nahtlos rund in Szene gesetzt, mittlere Länge, ein klein wenig strukturierter als seidig, dürfte während der Reife interessant zu verfolgen sein.* - 04/2015

  • Verkostungsnotiz Parker:

    Robert Parker's Wine Advocate - 92pts - NM: *The 2014 Belair-Monange was a slightly perplexing wine when I tasted it from barrel, so I was intrigued to discover how it would perform now in bottle. It has what you might describe as a "straight-laced" bouquet: very direct and nicely delineated, albeit without the frills and nuances of some of the best Saint Emilion wines this vintage. There is an attractive wilted rose petal aroma that emerges with aeration, but I was seeking more intensity. The palate is better than the aromatics: silky smooth in texture, well-judged acidity, genuine depth and gentle grip in the mouth. There is tangible mineralité here, great focus with a sense of tension and "bite" towards the finish. I was probably being parsimonious with my score in barrel, although that is partly vindicated by the nose that needs to get its act together and match the potential of the palate. Let's see how this develops over the next few years.* -03/2017

  • Verkostungsnotiz WeinWisser:

    Weinwisser - 18/20pts - RG: *Dunkles Granat, recht satt in der Mitte, rubiner Rand. Rote Waldbeeren und Piemontkirschen, ein Hauch von Milchkaffee rundet das Nasenbild ab. Im Gaumen cremig, elegant und mit einem noch selten so angetroffenen Charme bei einem «neuen Bélair». Er wird eventuell früh Freude bereiten, ohne dabei sein recht gutes Alterungspotential zu schmälern.* - 04/2015

  • Verkostungsnotiz WineSpect:

    04/15: *A beauty in the making, with gorgeously pure red currant and raspberry fruit, laced with bergamot
    and incense accents. A very fine chalky thread knits everything beautifully. Shows pristine balance and
    gorgeous minerality. Tasted non-blind.—J.M.* (94-97/100)

  • Verkostungsnotiz Robinson:

    JancisRobinson.com – 16,5/20pts – JH: *Tasted blind. Rather minty nose. Big, thick and bold. Very solid with the density of fruit almost covering the heavy tannin charge. Very slightly old-fashioned. But it delivers pleasure and accomplished winemaking. Very controversial wine in our tasting!* - 02/2018

  • Verkostungsnotiz Suckling:

    JamesSuckling.com - 96pts - JS: *Extremely perfumed with rose aromas that turn to strawberries and citrus. Some stones, too. Full-bodied, yet reserved and ultra-refined. It goes on for minutes. Power with finesse. Try in 2022 but already a joy to taste.* - 02/2017

  • Verkostungsnotiz Galloni:

    Vinous.com - 96pts - AG: *A huge, dramatic wine for the year, the 2014 Bélair-Monange possesses tremendous depth and overall intensity. Succulent black cherry, leather, spice and menthol are some of the many notes that flesh out in this dramatic, massively endowed Saint-Émilion. The fruit feels very ripe, yet there is plenty of underlying structure and acidity to balance things out. Since 2012, Bélair-Monange has been made from three parcels on gravel, clay and limestone. It is that very intersection that yields one of the most distinctive wines in Saint-Émilion. The 2014 is also the first vintage that includes fruit from the replanting done on the plateau. Bélair-Monange increasingly gives the two established flagships in the Moueix family's range (Trotanoy and La Fléur-Petrus) a run for their money.* - 02/2017
    ~~~
    Vinous.com - (93-96)pts - AG: *One of the highlights of the vintage, the 2014 Bélair-Monange hits the palate with serious depth, palpable energy and huge, imposing tannins. All the elements come together in a dark, sumptuous wine that brings together deep layers of fruit along with beams of precise, salivating minerality. Sweet floral and spice notes add lift on the close, but above all else the 2014 is a wine of power. The fresh, invigorating finish encapsulates the essence of the vintage. Since 2012, Bélair-Monange has been made from three parcels on gravel, clay and limestone. It is that very intersection that yields one of the most distinctive wines in St.-Emilion. Two thousand fourteen is also the first vintage that includes fruit from the replanting done on the plateau. I tasted the Bélair-Monange last in my survey of the Moueix family's 2014s, after Trotanoy and La Fléur-Petrus, and it more than held its own.* - 04/2015

  • Verkostungsnotiz Martin:

    Robert Parker's Wine Advocate - 92pts - NM: *The 2014 Belair-Monange was a slightly perplexing wine when I tasted it from barrel, so I was intrigued to discover how it would perform now in bottle. It has what you might describe as a "straight-laced" bouquet: very direct and nicely delineated, albeit without the frills and nuances of some of the best Saint Emilion wines this vintage. There is an attractive wilted rose petal aroma that emerges with aeration, but I was seeking more intensity. The palate is better than the aromatics: silky smooth in texture, well-judged acidity, genuine depth and gentle grip in the mouth. There is tangible mineralité here, great focus with a sense of tension and "bite" towards the finish. I was probably being parsimonious with my score in barrel, although that is partly vindicated by the nose that needs to get its act together and match the potential of the palate. Let's see how this develops over the next few years.* - 03/2017
    ~~~
    Robert Parker's Wine Advocate - (89-91)pts - NM: *The Château Belair-Monange 2014 has a surprisingly "outgoing" bouquet that is determined to make an impression: blackcurrant pastilles intermingling with truffle and iodine scents. The palate is medium-bodied and linear, underpinned by strict, slightly rigid tannins that lend this a masculine personality. It has a slight bitter note on the finish but a satisfying long, peppery aftertaste following suit. It is just missing a little substance and flair. Not a bad Belair-Monange by a long chalk, though I might actually have a preference for the 2012.* - 04/2015

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Hersteller

Belair Monange

Saint-Émilion liegt auf der rechten Seite der Gironde im Bordeaux, dem größten zusammenhängenden Anbaugebiet der Welt für Qualitätswein. Das nahe Meer und der Flusslauf der Gironde sorgen für ein gemäßigtes, stabiles Klima. Fröste sind selten so streng, dass im Winter die Stöcke oder im Frühling die Knospen schaden nehmen. Das Waldgebiet an der Küste und im Süden schützen vor salzigen Winden und zu hohen Niederschlägen. Der wetterverlässlich warme und sonnige Sommer und Herbst erlauben, im Bordeaux später reifende Rebsorten anzupflanzen. Die Hauptrebsorten im Saint-Émilion sind Merlot und Cabernet Franc und die Rebstöcke wachsen auf steilen Kalksteinhängen.


Chateau Belaire Monange wurde im Jahr 2008 vom Handelshaus Jean-Pierre Moueix gekauft und umfangreich renoviert. Nicht nur das Weingut selbst, sondern auch die unterirdischen Steinbrüche und das Schloss wurden restauriert, um den rechtmäßig historischen Status wieder herzustellen. Auch der Name wurde...

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